2019

Lovende Recencies CD - Grote Archipel

Verheugd kondig ik aan dat rond mijn 80ste verjaardag de cd Grote Archipel uitgekomen.
Klik op het plaatje voor meer informatie.
Grote Archipel


Op 13-12-19 verscheen in Trouw een prachtige recensie over de recent uitgebracht cd Grote Archipel (klik op de afbeelding om de pdf te lezen):

Trouw, 13-12-2019, Grote Archipel

Hieronder andere recent verschenen recensies over deze cd (klik op de titel om de recensie te lezen):

1) Manneke - Grote Archipel (CD): Gerard Scheltens, GA KZ november 2019
2) Daan Manneke - Grote Archipel (CD): FvdW, Volkskrant 22 november 2019
3) Grote Archipel - Daan Manneke (CD): Joep Stapel, NRC 28 november 2019
4) Grote Archipel - concert: Jeanette Vergouwen, PZC 11 november 2019

Concert in Splendor

Beste muziekvrienden,

Op 12 januari aanstaande is concertzaal Splendor in Amsterdam het podium voor een bijzonder concert rond componist Daan Manneke die onlangs zijn 80e verjaardag vierde.
Het concert vindt plaats om 15u. Klik hier voor meer informatie.
 
Wij voerden dit programma op 1 december al uit in Breda, in aanwezigheid van Daan Manneke zelf. Het plan ontstond in de zomer van 2018. Ik heb regelmatig met Daan Manneke mogen samenwerken en dat waren altijd bijzondere muzikale ervaringen. Toen mij gevraagd werd om na te denken over concertprogrammering in het kader van zijn 80e verjaardag, heb ik een programma samengesteld, dat nu, in licht gewijzigde vorm, ten uitvoer gaat.
 
Daarin staat de muziek van Daan Manneke natuurlijk centraal, en daarnaast klinken werken van zijn grote voorbeelden en leraren Olivier Messiaen en Ton de Leeuw, én van een van de door Daan Manneke opgeleide generatie componisten, Wilbert Bulsink.
 
NRC-Handelsblad schreef onder de titel “De bezwerende, grillige eilanden van Manneke” over diens recente compositie De grote archipel: “Bij Manneke overheersen tinkelende weidsheid, rust, verstilling. Zijn muziek is allesbehalve tam, maar na stekelige uitbarstingen volgt steeds weer de standvastige, louterende kalmte” (28 november 2019). Niets is minder waar, zo wordt ook in dit concert duidelijk.
 
Het programma geeft een mooi beeld van de breedte van Mannekes werk. De grote muzikale thema’s komen voorbij: de muzikale ‘blokken’, die als in een archipel naast en tegen elkaar aan zijn gezet in een deel uit 'De grote archipel' opgedragen aan en uitgevoerd door Jelena Bazova, de referenties aan oude(re) muziek, maar ook zoiets ongrijpbaars als spiritualiteit in muziek en de voor Manneke kenmerkende variatie in bezettingen. Zo klinkt het oorspronkelijk voor orgel geschreven, daarna door Manneke voor marimba solo en vervolgens voor een basinstrument en toetsinstrument bewerkte Gestures nu in de combinatie cello-marimba.
Ton de Leeuw, vaak de belangrijkste Nederlandse componist van de 20e eeuw genoemd, is vertegenwoordigd in drie liederen. Van Olivier Messiaen klinkt uit het onvergetelijke Quatuor pour la fin du temps de intense 'Louange à l’éternité de Jésus'. Wilbert Bulsink is vertegenwoordigd met zijn cello-solowerk Vision.
 
Jelena Bazova - piano
Yifan Du - marimba
Lucia van Vugt - sopraan
Joris van Haaften - cello
 
Ik hoop je te zien op 12 januari!
 
Hartelijke groet,
 
Joris van Haaften

Hemelse Muziek klinkt uit het dal (jubileumconcerten Daan Manneke 80)

Hemelse Muziek tot

Klik hier voor meer informatie over dit prachtige programma en het bestellen van kaarten.

FEESTAANBIEDING: Boek 'Daan Manneke, componist van de ruimte'

omslag-Daan-2
FEESTAANBIEDING: Boek nu verkrijgbaar voor €20,00 incl. verzendkosten (binnen Nederland)

Daan Manneke, componist van de ruimte, onder redactie van Gerard van der Leeuw en Wim Arts is een boek over een bijzonder mens die met zijn werk en met zijn persoon ver boven het gewone uitstijgt. Het bevat een verzameling artikelen van de hand van twaalf auteurs die, elk op hun eigen wijze, de betekenis van Daan Manneke voor de hedendaagse muziekcultuur in Nederland en Vlaanderen hebben beschreven.

“Wie Daan Manneke kent als componist, organist, dirigent, leraar, vriend, wordt getroffen door de gloed van zijn bezieldheid. Zijn doen en laten spiegelen zijn levensvisie. Voor hem bestaat er geen tegenstelling tussen spiritueel en materieel. Net als de soefi Inayat Khan vat hij materie op als het resultaat van vibraties van subtiel geluid, in een proces van condensatie van het spirituele.”
(Prof. Dr. Rokus de Groot) recensie in BN DeStem 29-8-2009

Bestellen: Mail de uitgeverij of bestel via bol.com

Voor de kunst - Crowdfunding

Daan Manneke 80 jaar!

Om bij dit heugelijke feit stil te staan, hebben Stichting Babel en Stichting Archipel de krachten gebundeld om met zoveel mogelijk mensen de 80ste verjaardag van Manneke te vieren. Zij dragen het werk van Manneke een warm hart toe en hopen dat velen door dit initiatief kunnen genieten van zijn prachtige composities. Middels crowdfunding proberen zij het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Met deze actie willen zij o.a. de kosten dekken voor de honoraria van de uitvoerenden, de ontwikkeling van de website, de huur van locaties en de PR. Uw bijdrage maakt dus echt het verschil!

Kijk op www.voordekunst.nl!

Concerten Daan 80 jaar

Logo
Zoals al eerder vermeld, hoop ik in november mijn 80ste verjaardag te vieren!

In het kader hiervan vinden in de loop van dit jaar meerdere concerten plaats.
Zie hiervoor ook mijn Agenda Daan 80 jaar.

Daarnaast heeft Stichting Babel heeft het initiatief genomen om in het najaar van 2019 (van 1 oktober tot 1 december) een festival te organiseren met o.m. een publiek symposium (meet and greet muziekwetenschappers en studenten van Daan Manneke), concerten in Nederland, Vlaanderen en elders in Europa, alsmede de creatie van een audio-visueel document betreffende de betekenis van de componist. Voor de organisatie hiervan werkt Stichting Babel nauw samen met Stichting Archipel. De rol van beide stichtingen bestaat uit het hierboven genoemde initiëren van lokale activiteiten  en de daarmee samenhangende programmering, de organisatie van genoemd symposium, het verzorgen van de PR die de locaties overstijgt, alsmede de creatie van bovengenoemd audio-visueel document.

Zie voor meer informatie: www.daan80.nl
Deze website en het programma van mijn jubileumjaar is volop in ontwikkeling.

Utrechter Te Deum

Zaterdag 23 februari 2019, 15.30 uur in de Domkerk te Utrecht

Ook deze week zal er muziek van Nederlandse bodem klinken in de Domkerk. Deze keer zal er koormuziek klinken, waaronder het Utrechter Te Deum van de bekende Nederlandse componist Daan Manneke, die dit jaar 80 jaar wordt.
Dit werk dat eerder al speciaal voor de Domcantorij werd gecomponeerd, is een concert voor orgel en drie koren. Zoals in alle koorwerken van Daan Manneke speelt de ruimte een essentiële rol. Hij grijpt hiermee terug op de monumentale meerkorige muziekpraktijk uit de Venetiaanse San Marco van de zestiende eeuw. Manneke ziet de immense gotische ruimte van de Domkerk als een meespelend instrument, een resonantiegewelf voor zijn koormuziek, en benut dit op bijzondere wijze.
Verder zal de Missa Brevis van Ton de Leeuw tot klinken worden gebracht. Uitvoerenden zijn het koor van de Domcantorij onder leiding van Domcantor Remco de Graas.

www.domkerk.nl

2019; Jubileumjaar

Van harte wens ik al mijn site-bezoekers een gelukkig, gezond en muziekrijk 2019.
In dit jaar hoop ik tachtig te worden, een ongelofelijk getal waar ik nog niet erg veel mee aankan.
Mijn vriend Kamiel D’Hooghe uit het Vlaamse Grimbergen zei jaren geleden ‘Tachtig is prachtig’.
Een uitspraak die ik graag voor ogen houd.
Een groep mensen  waaronder bestuursleden van de stichtingen ‘Babel’ en ‘Archipel’ besloot dit jaar eens feestelijk  voor mij in te richten.
Graag noem ik de aanjagers van het eerste uur: Luuk Zagt en Wim Arts.
Er zullen dit jaar op verschillende locaties In Nederland, en België concerten, lezingen etc plaatsvinden die met mijn werk te maken hebben.
Ik ben daar erg gelukkig mee en hoop van harte tijdens die gelegenheden veel [muziek]vrienden te mogen ontmoeten.
Op onder meer de agenda van mijn site zal uiteraard informatie te vinden zijn.
Welkom! 
 
Wer die Musik sich erkiest hat ein himmlisch Gut bekommen...
Eduard Mörike

Jubileumconcert 80 jaar

Reserveer nu uw kaarten via www.brabantskamerkoor.nl of bkk.reserveringen@gmail.com


Jubileumconcert_80Jubileumconcert_80_2