2010

Componist en musici (Orgelpark, Amsterdam)

Uit gids van het Orgelpark:

"In de maand oktober startte het Orgelpark een reeks concerten waarin componisten wordt gevraagd een concert met onder meer eigen werk samen te stellen. Ook componeren ze een kort werk voor het draaiorgel van het Orgelpark, The Busy Drone. Op donderdag 3 februari 2011: Daan Manneke.

Daan Manneke studeerde aan de conservatoria in Brussel (orgel, bij Kamiel D’Hooghe) en in Amsterdam (compositie, bij Ton de Leeuw). Daan Manneke behoort tot de toonaangevende componisten van Nederland. Een belangrijk deel van zijn œuvre bestaat uit orgelwerken of werken met orgel. Manneke over enkele keuzes uit dit programma: ‘De Grigny is al vele jaren mijn orgelheld. Dat Gloria is welhaast het mooist denkbare stuk. Bachs “Christum wir sollen loben schon” is al vele jaren een voorbeeld-werk voor mij: vaak heb ik het geciteerd, zo ook aan het slot van de Tarantelle.’

Aan dit concert werken musici van het Koninklijk Conservatorium Den Haag mee. Jos van der Kooy is er de docent van de orgelklas."

Premiere CIACONNA/ANSWERING THE QUESTION

In opdracht van het Fonds voor de Podiumkunsten en op verzoek van de Vrijdag van Vredenburg (AVRO, TROS, NPS en Radio 4) ben ik begonnen met het componeren van een orkestwerk voor de Radio Kamer Filharmonie. (voorjaar 2010) Deze compositie is een evocatie voor/van het raadselachtige orkestwerk van Charles Ives (1874-1954), The Unanswered Question, gecomponeerd in 1906.
Mijn compositie krijgt de titel:
CIACONNA/ANSWERING THE QUESTION.
De première is op vrijdag 18 februari 2011 in Utrecht, Vrijdag van Vredenburg.  Het werk wordt herhaald op zondag 20 februari in het Concertgebouw van Amsterdam.
Ik ben erg gelukkig met deze opdracht. De RKF is een toporkest en de gastdirigent van deze concerten is Philippe Herreweghe.  Al met al de mooist denkbare combinatie.
www.devrijdagvanvredenburg.nl

Nieuw orgelwerk SPATIUM

Onlangs voltooide ik een groot orgelwerk bedoeld voor de ingebruikname van het gerestaureerde, historische monumentale Ibach-orgel (1864) in de Sint Gertrudis Kerk te Bergen op Zoom. Het stuk gaat op 1e Kerstdag van dit jaar (2010) in première.
De compositie, getiteld
SPATIUM, is geschreven in opdracht van de Stichting Restauratie Ibach-orgel te Bergen op Zoom. Ik heb het stuk opgedragen aan Hans Smout, decennialang de voortreffelijk "zangmeester" van de kerk.
Tevens is Spatium een hommage aan de illustere Jacob Obrecht die van 1479 tot 1484 zangmeester was in deze Gertrudis Kerk. In mijn compositie citeer ik een kort fragment uit zijn motet Omnis Spiritus Laudet Dominum, tevens de ondertitel van de compositie.
Het werk verschijnt binnenkort bij MCN.