2015

Kleines Konzert für Dornum

De organist van de Dom (Munster) van Bazel, Zwitserland,  Andreas Liebig, speelde mijn orgelwerk ‘Kleines Konzert für Dornum’ deze zomer op vele grote kathedraalorgels in Europa, van Reykjavik tot Bazel. Het volgende kaartje stuurde hij me toe:
Andreas Liebig
"Das Kleine Konzert" auf grosse Reise

Nieuwe cd "Soyons plus vite"

Soyonsplusvite
'k Aanbidde u, groote God-
onschrijfbaar, onbeschreven,
en onbegrijpelijk, 't en zij alleen
van U, die al dat was, dat is, dat zijn zal, even
begrijpelijk omvat. Mij al te kleen
bekenne ik, om iets meer als enkel schaduw
van uw groot licht te zien;
maar, zie ik niet, ik rade U
aan 't werk dat Gij gedacht, gewild hebt en gedaan,
aan 't Godlijk speur, daar Gij
zijt in voorbijgegaan.

Guido Gezelle, [1830-1899]
9 oktober 1896

"Hoewel ik niet formeel gelovig ben kan ik deze tekst helemaal onderschrijven en de metaforen vertalen naar het mysterie van een 'werkelijkheid' waar voor onze inferieure, stoffelijke menselijke maat en taal geen beginnen aan is"
Daan Manneke, november 2014

De cd is te beluisteren en te bestellen bij Quintone.
Klik hier om de recensies over de cd te lezen.

Nieuwe CD "TOMBEAU"

150406 CDopdruk
Begin mei 2015 is een nieuwe CD verschenen met de titel TOMBEAU

Ik maakte hem in eigen beheer en op mijn site www.daanmanneke.nl rubriek Compact Discs is informatie over de inhoud en de musici te vinden.
Deze CD is te bestellen bij het volgende adres: margrietroos@live.nl
Hij kost € 15,- inclusief verzending binnen Nederland. Buiten Nederland op aanvraag.
Vermelden van naam, adres en woonplaats.
Het bedrag kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL36 RBRB 0918 3642 48 t.n.v. Margriet Roos-Hagoort.

Buitenlandse uitvoeringen van mijn werk

Op vrijdag 15 mei, 20.15u zal Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss mijn Psaumes 121 (1962) en 122 (2002) uitvoeren in de Romboutskathedraal te Mechelen, België.

Op dinsdag 23 juni, 20.00u voert de organist Jos van der Kooy mijn Ligatura uit in de Dom van Keulen, Duitsland.

Op 15, 16 en 17 mei speelt het Weidler-strijkkwartet mijn derde strijkkwartet ARC III/La Flèche in verschillende plaatsen in Zwitserland, respectievelijk in Bern-Ruettihubelbad om 20.00u; in het Goetheanum in Dornach om 20.00u en in Fondation La Branche in Lausanne, om 10.30u.

Op 14 januari 2016 om 19.00u zal The State Philharmonic of Sibiu o.l.v. Marijn Simons mijn Ciaconna/Answering The Question uitvoeren in de Thalia Concert Hall, Sibiu, Roemenië.

Op 20 april 2016 om 19.00 wordt in Sala Radio-zaal in Boekarest, Roemenië, mijn Adagio voor Strijkorkest, gespeeld door het Nationaal Orkest van Boekarest o.l.v. Marijn Simons.

Nieuwe werken

Op verzoek en in opdracht van de Utrechtse Domcantorij- cantor Remco de Graas -schreef ik drie Hoogliedmotetten voor koor en accordeon. Franse tekst, uitgave Louis Segond.
Aldert Prast is de accordeonspeler.
De première is op zaterdag 23 mei, 15.30u in de Domkerk van Utrecht.

Op verzoek en in opdracht van het Haarlemse kamerkoor Doulce Memoire , dirigent Felix van den Hombergh, schreef ik een koorwerk met de titel Doulce Memoire/Double.
Deze compositie maakt gebruik van een madrigaal met dezelfde titel van Pierre Sandrin, componist van begin 16e eeuw.

Nieuw orgelwerk voor Jos van der Kooy

Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Jos van der Kooy als stadsorganist van de gemeente Haarlem schreef ik een nieuw orgelwerk.
Het stuk is gemaakt in opdracht van Jos van der Kooy en aan hem opgedragen.
De titel is LIGATURA en het werk is speciaal gedacht voor het monumentale, wereldberoemde Müller-orgel in de Oude-of Sint Bavokerk van Haarlem.
De première zal zijn op dinsdag 16 juni, 20.15u in de Bavo van Haarlem.
Tevens maakt deze compositie deel uit van een door Jos van der Kooy op te nemen jubileum-CD.

Workshop Haags Renaissance Kamerkoor

Haags Renaissance Koor

Op zaterdag 7 maart 2015 wordt er in de Geertekerk in Utrecht een workshop georganiseerd door het Haags Renaissance kamerkoor.

Op het programma voor 2015 staan twee werken van Daan Manneke, een 30- en een 24-stemmig. Het gaat om twee werken, geschreven in de canonische, polyfone stijl van de 16e eeuw, met een enigszins herkenbare 20e-eeuwse klank.

Beide stukken zijn wat melodie betreft aan elkaar verwant: het 24-stemmige ‘Omnia duplicia’ uit de ‘Canti ornati’ is een bewerking van het 30-stemmige ‘Wer die Musik sich erkiest’. Aan het 24-stemmige is een orgelpartij toegevoegd en een extra sopraan die de melodie van ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’ zingt. In beide stukken kunnen ook instrumentalisten meedoen: gamba’s, cello’s, violen, dulcianen, trombones, traverso’s, blokfluiten, vedels, zinken, e.d. Beide stukken zijn voor zover wij weten tot nu toe slechts één maal uitgevoerd.

Daan Manneke is een hedendaagse componist met een groot oeuvre van orkestwerken, en veruit de belangrijkste Nederlandse koorcomponist van dit moment. Hij heeft vele grote en kleine koorwerken op zijn naam staan, a capella én met allerlei soorten instrumentale begeleiding. Veel van zijn inspiratie haalt hij uit de oude muziek, m.n. uit de renaissance, wat ook in de stukken van deze workshop duidelijk hoorbaar is.

De kosten bedragen €40,-, inclusief muziek (digitaal). Wanneer je de partituren door ons wilt laten printen, kost dit €5,- extra.

Deze workshop belooft een heel bijzondere te worden. Maak daarom vast zoveel mogelijk zangers én instrumentalisten attent op deze workshop!
U kunt zich hier inschrijven voor de workshop. Klik hier voor uitgebreide informatie.